Motor elektrische fiets

Een elektrische fiets mag een motor van maximaal 250Watt zijn en een maximale snelheid van 25 kilometer per uur leveren. De meeste e-bike fabrikanten kiezen dan ook voor het maximale vermogen. De motor van een elektrische fiets kan op drie verschillende plekken gemonteerd zijn. We onderscheiden voorwielmotors, achterwielmotors en middenmotors.

Voorwielmotor

Elektrische fietsen met een voorwielmotor zijn doorgaans het laagst geprijsd. Deze fietsen zijn niet slecht, maar eenvoudiger dan een fiets met een middenmotor. De techniek erachter is simpeler en robuuster.

Voordelen
Voorwielmotoren zijn te combineren met een naafversnelling of derailleurversnelling. Met een elektrische fiets met voorwielmotor kan je in iedere versnelling wegrijden. Een voorwielmotor werkt direct wanneer je wegfietst.

Nadelen
Elektrische fietsen met de motor in het voorwiel sturen zwaarder, omdat het gewicht in feite ‘meebewogen’ moet worden. Gevoelsmatig wordt je op een voorwielmotor voortgetrokken. Hierdoor voelt de fiets minder comfortabel aan. Voorwielmotoren hebben een inwendige tandwieloverbrenging. Deze is hoorbaar tijdens het fietsen. Krijg je een lekke voorband tijdens het fietsen, dan is deze lastig te wisselen.

Wanneer je naar een goedkopere, eenvoudige maar robuuste elektrische fiets op zoek bent dan is een voorwielmotor een goede keuze.

Achterwielmotor

Elektrische fietsen met een achterwielmotor komen minder vaak voor. Achterwielmotoren worden vaak gebruikt bij transportfietsen, waarbij de motor als tegengewicht fungeert voor het gewicht aan de voorkant van de fiets.

Voordelen
Sturen met een achterwiel aangedreven fiets voelt natuurlijk aan, vergelijkbaar met wind in de rug. Net als bij een voorwielmotor is het mogelijk om in iedere versnelling weg te fietsen vanuit stilstand. Ook in een hogere versnelling komt de fiets gelijk in beweging.

Nadelen
Met een achterwielmotor ben je gebonden aan een derailleursysteem. Deze slijten sneller en hebben meer onderhoud nodig dan een naafversnelling. Een achterband is moeilijker te wisselen. Grootste nadeel is het lagere rendement: je fietst minder kilometers op een volle accu.

Middenmotor

Bij een middenmotor is de motor bij de trapas gemonteerd, wat gunstig is voor de gewichtsverdeling. Over het algemeen is de elektrische fiets gemakkelijker te hanteren. Maar de middenmotor is vooral een goede keuze omdat hij niet de nadelen van de voorwielmotor en de achterwielmotor heeft.

Voordelen:
Natuurlijk gevoel van trapondersteuning. De energie van de motor wordt overgebracht op de trapas (net zoals je benen doen op een niet-elektrische fiets) en niet rechtstreeks op het voor- of achterwiel. Verder meet een krachtsensor de kracht die je uitoefent op de trappers en past de ondersteuning daar op aan. Het doseren van een middenmotor verloopt erg precies. Hoe minder hard je trapt, hoe meer de fiets ‘meehelpt’.  Dat is een groot pluspunt, bijvoorbeeld tijdens het wegrijden vanuit stilstand of bij fietsen met extra gewicht (kinderen, boodschappen).

Elektrische fietsen met een middenmotor zijn niet afhankelijk van één versnelling type: ze zijn leverbaar met naaf- of een derailleurversnelling. Een lekke band is gemakkelijk te verhelpen, aangezien de motor bij het voor- en achterwiel niet in de weg zit.

Nadelen:
Een middenmotor heeft net als een voorwielmotor een hoorbare tandwieloverbrenging. Geluidloos is deze motor niet. De meeste fabrikanten hebben het geluid in de afgelopen jaren tot een minimum weten te beperken. De prijzen van elektrische fietsen met een middenmotor liggen vaak hoger dan fietsen met voorwielmotor.