Over elektrische fietsen

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is vooral praktisch en gemakkelijk in gebruik en helpt bovendien mee aan een oplossing voor mobiliteitsproblemen en de globale opwarming. Oorspronkelijk was het concept vooral populair bij oudere fietsers. Tegenwoordig kijkt men er anders tegen aan en ziet men de techniek als een oplossing voor elk type gebruiker of het nu gaat om kinderen naar school te brengen of om woon-werk verkeer. Een elektrische fiets is, met 3 tot 5 cent per kilometer, veel goedkoper in het gebruik dan een auto, motor of bromfiets. Daarbij komt dat met geringe inspanning een snelheid van 25 km per uur kan worden behaald.

Elektrische fietsen zien eruit als een gewone fiets en de bestuurder trapt zelf. Het verschil is dat tijdens het fietsen de bestuurder ondersteund wordt door een elektrisch systeem dat extra kracht levert. De hoeveelheid kracht die geleverd wordt door het elektrische systeem is afhankelijk van de kracht die de bestuurder uitoefent. De kracht die de bestuurder uitoefent wordt gemeten met een sensor. In andere woorden: de elektrische ondersteuning zal starten als de fietser start met fietsen en stopt wanneer de pedalen weer stilstaan. Dit systeem is vergelijkbaar met stuurbekrachtiging van auto´s. Het klinkt eenvoudig en is ook betrekkelijk eenvoudig.

Aandrijving

Het hart van het systeem is een elektromotor. De meest voorkomende soort is de naafmotor ook wel hulpmotor genoemd. Dit type motor heeft een hoog rendement omdat deze direct in het wiel zit en er dus geen overbrengingsverliezen zijn waardoor de batterij langer mee gaat. De techniek van de e-bike is nog lang niet uit ontwikkeld. Momenteel richt de techniek zich hoofdzakelijk op de verbetering van de accu. De accu moet een grotere actieradius krijgen en de oplaadtijd moet korter.

Accu

Een accu moet minstens een vermogen hebben van 10 Ah (Ampère per uur). Pas echter goed op bij de keuze van de accu want er zijn modellen van 10Ah die een oplaadtijd hebben van 5 uur en er zijn er met een oplaadtijd van 15 uur. Een ander belangrijk punt bij het bespreken van de accu is of deze afneembaar is. Is dit niet het geval dan moet de fiets altijd in de buurt van een stopcontact staan tijdens het opladen en dit is niet altijd mogelijk in een berging of garage. Tevens beperkt het de mogelijkheid voor gebruik van een tweede accu. Vergeet overigens nooit dat een elektrische fiets gemiddeld 10kg zwaarder is dan een vergelijkbare stadsfiets. Is de accu leeg dan moet u dit extra gewicht mee torsen. Elektrische fietsen zijn te koop vanaf ca. €1000 tot €2700. Ze zijn daarmee duurder dan bijvoorbeeld een stadsfiets. Het verschil in prijs kan echter teniet worden gedaan door eventuele besparingen door verandering van transportbehoefte. Is de afstand van huis tot werk met een gewone fiets net iets te groot dan het zou zomaar kunnen dat met een elektrische fiets de auto voortaan thuislaat.

Soorten elektrische fietsen

Tegenwoordig kunnen we elektrische fietsen onderverdelen in twee soorten: e-bike’s en Pedelec (Pedelec Electric Cycle).

E-bike

Een e-bike is een elektrische fiets die alleen door elektriciteit vooruitkomt; je hoeft dus niet te trappen. De snelheid van de motor regel je door de gashendel of door een knop. Als je dat wil, kun je wel gebruik maken van de pedalen, maar deze werken onafhankelijk van de motor, waardoor ondersteunend fietsen ook mogelijk is.

Pedelec

Een pedelec is een elektrische fiets die alleen trapondersteuning heeft en waarbij je dus altijd moet trappen. Een sensor in de fiets bepaalt bij het trappen hoeveel extra kracht er moet komen. Daardoor voelt de fiets meer aan als een brommer of snorfiets dan als een fiets.

Een aanvulling op het assortiment pedelecs zijn speed-pedelecs. Dit zijn pedelecs waarvan de accu het vermogen heeft om een snelheid tot 50 km per uur te ondersteunen. Verschil tussen pedelecs en speed-pedelecs is naast de hogere snelheid, de verplichting van het dragen van een fietshelm. Daarnaast moeten speed-pedelecs voorzien zijn van een kentekenplaat en een geldige WA-verzekering.