Elektrische fiets kopen

Een elektrische fiets kopen is niet altijd even gemakkelijk. Er is zoveel keuze! Waar moet je allemaal precies op letten als je een elektrische fiets wil kopen? We brengen een aantal punten even onder de aandacht.

Onderdelen van een elektrische fiets

Een elektrische fiets bestaat uit veel onderdelen die allemaal even belangrijk zijn, onder andere de accu, de motor, het display en de sensor.

Accu

De accu is één van de belangrijkste onderdelen van een e-bike. Het is van de accu afhankelijk hoe ver je kunt fietsen. Er zijn dan ook veel verschillende accu’s op de markt met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Voordat je een elektrische fiets gaat kopen, is het belangrijk dat je rekening houdt met onder andere:

 • De accu kan op verschillende plaatsen zitten, het is goed om daarop te letten. Let er daarbij ook op of de accu opgeladen kan worden zonder dat deze uit de e-bike gehaald hoeft te worden.
 • Let erop welke type accu er in de elektrische fiets zit, je kunt de accu namelijk niet meer achteraf veranderen.
 • Om niet voor verrassingen komen te staan, is het goed om de accu te laten doormeten.
 • Test de elektrische fiets uiteraard goed.

Meer informatie over elektrische fiets accu’s.

Actieradius

De actieradius van een elektrische fiets is de afstand die je op een volle accu kunt fietsen. De actieradius is afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij kun je denken aan:

 • Bandenspanning;
 • Gewicht van de fietser;
 • Weersomstandigheden (bijvoorbeeld tegenwind);

Welke actieradius en accu het beste bij jou passen, heeft te maken met wat voor soort fietser je bent. Ga je er vaak op uit en houd je van lange toertochten? Dan is het belangrijk dat je een betere accu met een hogere actieradius kiest. Gebruik je je e-bike vooral voor kleine stukjes? Dan maakt het minder uit als de actieradius lager is.

Meer informatie over de actieradius van een elektrische fiets.

Motor

De motor van de elektrische fiets is, net als de accu, een belangrijk onderdeel. De motor kan op verschillende plaatsen van de elektrische fiets geplaatst zijn. Het meest voorkomende is een voorwielmotor en middenmotor. Maar je ziet ook elektrische fietsen met een achterwielmotor.

Lees alles over de motoren van een elektrische fiets.

Display

Het display is natuurlijk onmisbaar als je denkt aan een elektrische fiets. Bedenk van tevoren wat je graag op het display wil hebben. Een uitgebreid display hoeft niet per definitie te betekenen dat het functioneel is. Zo’n soort display is in veel gevallen ook ingewikkeld. Daarnaast heb je ook verschil in afneembare of vaste displays.

Sensoren

Ook zijn er verschillende soorten sensoren die het rijcomfort kunnen bepalen. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen een bewegingssensor en een trapkrachtsensor. Ook hier is het weer belangrijk dat je de elektrische fiets goed test zodat je zelf kunt ervaren welke type sensor het beste bij je past.

Opladen van een elektrische fiets

Er zijn accu’s die je niet uit de e-bike kunnen halen, waardoor je de accu moet opladen als deze nog in de fiets zit. Dit hoeft geen probleem zijn, als er een stopcontact in de buurt is. Het is natuurlijk wel handiger als je de accu gewoon uit de fiets kunt halen. Zo kun je de accu te allen tijde opladen en kun je hem bij vrieskou uit de elektrische fiets halen.

In sommige gevallen kan het handig zijn om twee accu’s te hebben. Vooral als u een actieve fietser bent. Zo kunt u van accu wisselen bij lange ritten. Gebruik altijd de bijgeleverde oplader om de accu op te laden. Zo voorkom je dat de accu stukgaat.

Gewicht van een elektrische fiets

Elektrische fietsen zijn zwaarder dan gewone fietsen. Dit heeft onder andere te maken met de accu en de motor. Je kunt het beste rekening houden met een extra gewicht van 7 kg. Als je je fiets regelmatig op moet tillen, dan is het handig om te kiezen voor een lichte elektrische fiets.

Versnellingen elektrische fiets

De meeste elektrische fietsen zijn uitgerust met 3, 7 of 8 versnellingen. Over het algemeen wordt aangeraden om een e-bike met 7 of 8 versnellingen te kopen. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheid kracht die je moet zetten. Om de hoogste actieradius te behalen is het goed om altijd in de laagste versnelling en ondersteuning op te trekken. Zo kun je gemakkelijk wegrijden en verbruik je minder vermogen. Dit komt de actieradius ten goede.

Test alle versnellingen altijd goed voordat je een elektrische fiets koopt. Zo weet je zeker of het aantal versnellingen je bevalt.

Een elektrische fiets kopen, hoe nu verder?

Oriënteren bij aankoop elektrische fiets

Het is goed om te beginnen met oriënteren. Denk bijvoorbeeld alvast na over het merk en de prijs die je ervoor over hebt. Hierna kun je gericht op zoek gaan naar de beste elektrische fiets voor jou.

Elektrische fiets testen

Voordat je overgaat tot de koop van een elektrische fiets, is het handig om een uitgebreide proefrit te maken. Niet op één fiets, maar probeer meteen meerdere e-bikes uit. Zo kun je goed te verschillen ervaren en uiteindelijk een goede keuze maken. Ook kun je een e-bike beter beoordelen als je een lange proefrit maakt. Het liefst op een dag dat het bijvoorbeeld hard waait. Zo weet je zeker of de elektrische fiets genoeg ondersteuning biedt. Let tijdens het maken van een proefrit op de volgende dingen:

 • Of de e-bike lekker fietst;
 • Of de e-bike makkelijk te bedienen is;
 • Of het display duidelijk is;
 • Of de accu voldoende vermogen heeft;
 • Of de ondersteuning prettig fietst;
 • Of de motor krachtig genoeg is.

Pas als je over al deze aspecten een goed gevoel hebt, kun je de juiste keuze maken.

Kosten van een elektrische fiets

In de meeste gevallen is een elektrische fiets duurder dan een gewone fiets. Bedenk daarom van tevoren wat je ongeveer aan een elektrische fiets wilt uitgeven. De prijs van een elektrische fiets kan enorm verschillen en ligt meestal tussen de €700,- en €3.000,-.

Elektrische fiets verzekeren

Je hebt geen verplichting om je elektrische fiets te verzekeren, maar het is natuurlijk wel verstandig. E-bikes zijn vandaag de dag erg gewild en worden vaak gestolen, daarom kun je je e-bike het beste tegen diefstal en schade verzekeren.