Actieradius elektrische fiets

Als je een elektrische fiets gaat kopen wil je natuurlijk weten hoe ver je met een volle accu kunt fietsen. We noemen dit de actieradius van een accu.

Fabrikanten vermelden meestal de maximale actieradius van een accu. Deze actieradius wordt bepaald door de ideale omstandigheden, gebruikerservaringen en testuitslagen. In de praktijk worden deze maximale actieradius niet altijd gehaald. Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de maximale actieradius.

Welke factoren beïnvloeden de maximale actieradius?

De actieradius van een elektrische fiets wordt bepaald door een aantal factoren:

• Accuvermogen;
• Kwaliteit van de fiets,
• Fietssnelheid en rijgedrag,
• Fietsomstandigheden (kwaliteit wegdek, heuvelachtig, etc.),
• Weersomstandigheden (Temperatuur, windsnelheid),
• Gewicht van de fiets en fietser.

Accuvermogen

Het accuvermogen heeft de meeste invloed op de actieradius van je elektrische fiets. De gangbare accu’s hebben een capaciteit van 300, 400, 500 of zelfs 600Wh. Hoe hoger het aantal Wattuur (Wh), hoe verder je kunt fietsen. Keerzijde: hoe hoger de Wh-waarde, hoe hoger de prijs.

Kwaliteit van de fiets

De maximale afstand bereik je door de juiste bandenspanning en met een lichtlopende fiets. Goed onderhoud is daarom essentieel. Bij een onderhoudsbeurt worden mechanische delen gereinigd en gesmeerd. Hierdoor loopt de fiets soepel en licht, waardoor de weerstand verminderd wordt. Ook geven te zachte fietsbanden geven meer weerstand bij het fietsen. Pomp de banden daarom regelmatig op.

Fietssnelheid en rijgedrag

Elektrische fietsen met krachtsensor leveren meer trapondersteuning bij een hogere snelheid. De kracht bij het trappen is dan hoger, waardoor de mate van trapondersteuning hoger is en het bereik kleiner wordt. Dit gaat ook op voor fietsen met een bewegingssensor, om de snelheid te verhogen zal de fiets ook aanspraak doen op het vermogen van de accu. Vergelijk dit maar met de benzinetank van een auto: hoe sneller je rijdt, hoe sneller de tank leeg is.
Rijgedrag heeft onder andere te maken met het kiezen van de juiste versnelling. Fiets vanuit stilstand weg in een lage versnelling en schakel op het juiste moment door naar een hogere versnelling. Probeer zo weinig mogelijk te remmen, maar laat de fiets uitrollen op het moment dat je ziet dat je moet stoppen, bijvoorbeeld bij een rood verkeerslicht. Bij uitrollen doe je geen aanspraak op de accucapaciteit, waardoor je verder kunt fietsen.

Fietsomstandigheden

Ook geografisch gezien zijn er factoren van invloed. In een heuvelachtig gebied als Limburg wordt er meer trapondersteuning gevraagd dan in het vlakke Drenthe. De actieradius is daardoor korter.

Het wegdek waarop je fiets is ook van invloed op de actieradius. Een nieuw fietspad heeft een gladder oppervlak dan een schelpenpad in de duinen. Minder weerstand van het oppervlak vraagt minder trapondersteuning.

Vaak stoppen tijdens een fietstocht heeft tot slot ook invloed op de actieradius. Stoppen betekend opnieuw vaart maken, waarbij trapondersteuning gevraagd wordt. Een fietstocht op het platteland levert meer fietskilometers op dan een rit dwars door de stad.

Weersomstandigheden

Er zijn twee belangrijke weersomstandigheden die van invloed zijn op de actieradius: wind en temperatuur. Bij wind kan iedereen zich wel een voorstelling kunnen maken: bij harde tegenwind zal de elektrische fiets meer ondersteuning vragen.
Lage temperaturen hebben een grote impact op de conditie van de accu. Bij een buitentemperatuur van 10°C of lager neemt de actieradius af en wordt de laadtijd van de accu langer. In de wintermaanden fiets je minder kilometers op één volle accu: 25% tot 50% minder is geen uitzondering. Hier kan je niets aan doen. Zodra de temperaturen in het voorjaar stijgen zal je merken dat de accu zich hersteld en je weer meer kilometers kunt fietsen.

Totaalgewicht fiets, fietser en belading

Het gewicht van de fiets, fietser en de meegenomen bagage samen bepaald ook hoever gefietst kan worden op een elektrische fiets. Wanneer twee personen dezelfde fiets hebben en met een volle accu vertrekken, zal een zwaarder persoon minder kilometers kunnen fietsen.