De keuze voor een elektrische fiets wordt vaak bepaald door het type accu. Er zijn meerdere type e-bike accu’s op de markt verkrijgbaar. Op dit moment gebruiken fabrikanten voor de elektrische fiets drie soorten accu: NiMh accu, li-ion accu en de liPo accu. Het is het niet mogelijk om de accu van je elektrische fiets te vervangen door een andere accu. Hou hier daarom rekening mee bij het kiezen van je elektrische fiets.
Soorten accu’s
Een overzicht van een aantal eigenschappen van de diverse soorten accu’s voor de elektrische fiets:
Type accu | Levensduur (ongeveer) | Laadsnelheid | Zelfontlading |
NiMh | 300 laadcycli / 3 jaar | ong. 4 – 6 uur | snel |
Li-ion | 1000 laadcycli | ong. 2 – 3,5 uur | langzaam |
LiPo | 1000-2000 laadcycli / 3 jaar | ong. 1,5 uur | langzaam |
NiMh accu
De NiMh accu (NiMh staat voor Nikkel-Metaal-Hydride) is de goedkoopste van de drie hierboven genoemde accu’s. Aan deze lage prijs kleven echter wel praktische nadelen: de accu ontlaadt snel en gaat daarom niet lang mee. Het formaat en gewicht van NiMh accu’s is groot.
Li-ion accu
De li-ion accu (Lithius ion accu) is een goede keuze voor een accu. Li-ion accu’s zijn de meest voorkomende accu’s in consumentenelektronica en elektrische auto’s, dankzij de hoge energiedichtheid. Het ontladen duurt langer, waardoor deze accu langer mee gaat. Li-ion accu’s bevat meerdere geschakelde accu’s met als hoofdbestanddeel lithium. Het formaat en gewicht van deze accu zijn lager dan een NiMh accu.
LiPo accu
De beste e-bike accu is een LiPo accu. LiPo staat voor Lithium Polyme. Deze accu kenmerkt zich door zijn klein en handzaam formaat en razendsnelle oplaadtijd Van alle genoemde accu’s gaat het langste mee. Nadeel is de hogere aanschafprijs. Prijs-technisch blijft de LiPo accu wel interessant, de levensduur is in de meeste gevallen hetzelfde als de elektrische fiets zelf. Het is dus niet nodig om na enkele jaren een nieuwe kostbare accu aan te schaffen. Voor een optimale levensduur is het raadzaam om in de koude wintermaanden en bij opslag onder het vriespunt is het verstandig om de accu voor ongeveer 40% opgeladen te houden.
Accucapaciteit
De capaciteit van een accu wordt bepaald door de maximale hoeveelheid energie die een accu kan leveren. Hoeveel kilometer je daadwerkelijk kunt fietsen met een volle accu is afhankelijk van meerdere factoren. Het gewicht van de fiets en berijder, de weersomstandigheden en omgeving hebben invloed op de accuprestaties.
Een accu van een elektrische fiets slijt per jaar gemiddeld 10 tot 15 procent, ook als je de elektrische fiets niet gebruikt. Twijfel je aan de accucapaciteit van je elektrische fiets? Vrijwel iedere fietsenzaak met elektrische fietsen in het assortiment kan de accu met een testapparaat doormeten.
Plaats van de accu
De meest voorkomende montageplaatsen van accu’s zijn onder de bagagedrager of in het frame. Dit verschilt per merk en soort e-bike. Minder voorkomende plekken zijn tussen de kettingkast, bij een middenmotor, tussen het frame of aan de zijkant van de bagagedrager. Voor een ideale gewichtsverdeling en om praktische reden kiezen fabrikanten in de meeste gevallen voor montage onder de bagagedrager of in het frame.
Vaste of uitneembare accu
Bij een elektrische fiets kan de accu uitneembaar zijn of vast zitten aan het frame. Uitneembaar of verwisselbare accu’s worden op of onder de bagagedrager bevestigd. De meeste fabrikanten kiezen voor een afneembare accu, omdat hier meer voordelen aan zitten op het gebied van gebruikersgemak.
Vaste e-bike accu
Een vaste accu, gemonteerd in het frame, heeft als voordeel dat de accu goed beschermd is. Op het eerst oog valt ook niet op dat de fiets een elektrische fiets is en geen normale fiets. Toch zijn de nadelen van een vaste accu groter dan de voordelen. De grootste uitdaging zit in het opladen van de accu. De stroomvoorziening moet altijd in de buurt van de hele elektrische fiets zijn.
Uitneembare e-bike accu
Wil je flexibel zijn met het opladen van je elektrische fiets, kies dan voor een uitneembare accu. Met de bijgeleverde lader kan je de accu overal opladen, dus ook op je werk, bij het restaurantje waar je onderweg een kopje koffie gaat drinken of binnen in je huis. Ook tijdens vorst of hete zomerdagen is het raadzaam om de accu van de fiets te halen en op kamertemperatuur te bewaren. Dit verlengt de levensduur van de accu.
Een uitneembare accu moet altijd soepel verwijderd en geplaatst kunnen worden. Enige weerstand is geen probleem, maar flink kracht zetten bij het in- en uitnemen is niet goed. Ga je een nieuwe of gebruikte elektrische fiets kopen, probeer dan tijdens de proefrit zélf de accu uit te nemen en terug te zetten. Dit voorkomt verrassingen na aanschaf.
Voor wie zich zorgen maakt over diefstal van een uitneembare accu: geen zorgen. Uitneembare accu’s hebben de mogelijkheid om op slot te zetten. In de meeste gevallen kan dit met de sleutel van het fietsslot.
Opladen e-bike accu
Een accu opladen lijkt niet ingewikkeld: accu aan de oplader leggen en in het stopcontact steken. Toch zijn er en aantal punten om rekening mee te houden tijdens het opladen. Hiermee wordt de levensduur van de accu vergroot en heb je langer plezier van je accu.
Laad de accu regelmatig op. Ook als je de fiets niet iedere dag gebruikt. Iedere accu heeft last van zelfontlading. Dit betekent dat de accu langzaam leegloopt. Bij een accu die volledig is ontladen, kan het zijn dat de prestaties en levensduur achteruitgaan. Het spreekt voor zich dat de actieradius van je elektrische fiets hierdoor achteruit.
Voorkom onnodige laadcycli. Regelmatig opladen is dus goed, maar overdrijf het niet. Iedere dag opladen is niet nodig. Dit geldt voornamelijk voor de oudere type accu’s.
Laad de accu niet op in een koude schuur of fietsenberging. Bewaar de accu bij lage temperaturen in huis of een warme plek op.
E-bike accu vervangen of reviseren
Iedere e-bike accu slijt, de capaciteit neemt in de loop van de jaren af. De gemiddelde levensduur is drie jaar. Wanneer je accu verminderde prestatie levert (uitgeput raakt), wordt het tijd een nieuwe accu aan te schaffen. Een alternatief voor een kostbare nieuwe accu is het reviseren van de huidige accu. Reviseren betekent in feite dat het omhulsel van de accu blijft bestaan, maar de inhoud (de oplaadbare cellen) worden vervangen. Dit is vaak een stuk goedkoper dan het volledig vervangen van de accu door een nieuwe.
Je kunt de status van de accu altijd laten uitlezen door een e-bike gespecialiseerde fietsenmaker of revisiebedrijf. Deze beschikken over een speciaal meetapparaat. Als je een fiets koopt met een li-ion accu of een NiMh-accu, laat deze dan altijd uitlezen door de dealer. Als de fiets al wat langer staat in de fietsenwinkel of bij de fabriek, kan het zijn dat de capaciteit hiervan al minder is. Dit punt komt minder voor bij LiPo accu’s die sowieso al een langere levensduur hebben. De accu kun je aan het eind van zijn levensduur vervangen of laten reviseren.