‘Miljarden nodig om fietsinfrastructuur te verbeteren’

Eigenaren van een elektrische fiets laten de auto vaker staan. Een gevolg daarvan zou zijn dat gezinnen met jonge kinderen minder vaak een auto nodig hebben en vaker in de stad wonen.
Uit recente cijfers blijkt dat de elektrische fiets aan populariteit wint. Waar het vervoersmiddel eerder vooral door senioren werd gebruikt, is er nu een snelgroeiende groep tot vijftig jaar die de elektrische fiets ook gebruikt, met name voor woon-werkverkeer en schoolritjes.

Volgens Lucas Harms van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) zal het elektrisch fietsen in Nederland blijven groeien. “Gezinnen met jonge kinderen hebben geen auto meer nodig en blijven vaker in de stad wonen. Het aantal oudere mensen dat langer mobiel blijft groeit.”

Fietsfiles
Toch heeft het niet alleen maar voordelen. “Fietsfiles, knelpunten en een tekort aan stallingen, met name bij treinstations, zijn het gevolg.”

Om die reden zouden er “miljarden nodig zijn om de fietsinfrastructuur in de komende tien jaar op orde te krijgen”, aldus Tour de Force, een samenwerkingsverband van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Inter Provinciaal Overleg, steden en het Rijk.

Belastingvoordelen
Volgens Tour de Force heeft fietsen vooral positieve effecten, met name op reistijd, reiskosten, files, luchtkwaliteit en gezondheid, en dringt daarom aan op meer belastingvoordelen voor fietsers.

Dinsdag begint in Arnhem en Nijmegen Velo-City het grootste fietscongres ter wereld. Daar belichten honderden wetenschappers uit de hele wereld de toekomst van fietsen. Koning Willem-Alexander maakt na de congresopening een fietsritje over de nieuwe fietssnelweg tussen Arnhem en Nijmegen.

Door: ANP/NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *