E-biker vaker ernstig gewond na ongeval

ensen met een e-bike raken vaker ernstig gewond bij een fietsongeval dan verkeersdeelnemers op een gewone fiets.

Mensen met een elektrische fiets hebben twee keer zo vaak meervoudige verwondingen, veelvuldig ernstig schedelletsel en liggen twee keer zo lang in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onder 475 patiënten tussen de leeftijd van 39 en 65 jaar. .

De onderzoekers bekeken de gegevens van patiënten die sinds 2014 na een fietsongeval op de Spoedeisende Hulp van het UMCG zijn behandeld. Daarbij ging het specifiek om de gevallen waarbij de weggebruiker op een elektrische fiets (e-bike) of klassieke fiets zat. Deze patiënten werden aan elkaar gekoppeld op basis van leeftijd en geslacht. Ook werd gecontroleerd of de ongevallen samenhingen met andere stoornissen of aandoeningen.

Fietshelm

Bijna de helft van de e-bikers loopt bij een ongeluk ernstig schedel-hersenletsel op en een helm kan dat risico aanzienlijk verminderen, zo blijkt uit eerder onderzoek. Daarom pleiten de onderzoekers van het UMCG in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde voor preventieve maatregelen, zoals het dragen van een fietshelm of rijlessen.

Op dit moment is het dragen van een helm alleen verplicht bij een elektrische fiets die 45 kilometer per uur kan, maar deze fietsen vormen slechts een klein deel van de e-bikes. Vorig jaar werden in Nederland bijna 270.000 elektrische fietsen verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *